Grosfeld Van der Velde

Aan het woord is Bart van der Velde. Hij is één van de twee architecten van Grosfeld Van der Velde en werkt aan alle projecten in Zeeland, waaronder Buitenplaats Der Boede. Op de vraag of hij iets kan vertellen over zijn bedrijf antwoordt hij: “We werken met een ervaren team van 12 personen aan de plannen. Onze werkwijze is gestructureerd en professioneel, maar ook flexibel en toegankelijk.”

We voelen ons geen hoogdravende artiesten maar wel ervaren vakmensen. Deze deskundigheid zetten we graag in om samen met de opdrachtgever het best passende ontwerp te maken. Natuurlijk houden we hierbij rekening met de manier van leven van de toekomstige bewoners. Een huis ontwerp je altijd van binnenuit.”

Diepere laag

“Meestal spreek ik af bij de mensen thuis,” vertelt Bart. “Dan kan ik goed zien hoe ze nu wonen en wat ze belangrijk vinden. Ik bespreek hun wensen en probeer erachter te komen waarom ze bepaalde stijlen en materialen mooi vinden. Ik wil de diepere laag ontdekken, om van daaruit een uniek ontwerp te creëren. Een ontwerp dat exact is afgestemd op de leefstijl en smaak van de opdrachtgever.”

Eenheid in verscheidenheid

Bart is onder de indruk van Buitenplaats Der Boede. “Waar vind je nog zo’n locatie?” zegt hij, “met het bijzondere bos verbonden aan het bestaande historische pand Huis Der Boede. De samenhang tussen natuur en bebouwing geeft het plan een hoge en chique totaalkwaliteit. Geen toevallig samenraapsel van huizen maar juist eenheid in verscheidenheid. Het is een erg interessante uitdaging om een huis te ontwerpen dat zo’n nauwe betrekking heeft met de omgeving. Zowel als het gaat om de overgangen tussen binnen en buiten als de beleving van de groene karakteristiek in de woning.”

Waarde en kwaliteit

“Meestal betreft de opdracht één bouwkavel en dan maak je één ontwerp. Dit is een heel gebied vol mooie stedenbouwkundige kwaliteit. Het is daarbij een hele goede beslissing om niet te mogen kiezen voor dezelfde architectuurstijl als Huis Der Boede. Alle pogingen om dit prachtige huis te evenaren zouden eruit zien als een slap aftreksel. Laten we Huis Der Boede in haar waarde laten en in het omliggende gebied een extra kwaliteit toevoegen.”

Ontwerpen voor meerdere generaties

Vormt Grosfeld Van der Velde een goede match met Buitenplaats Der Boede? “Ik vind het wel”, geeft Bart aan. “We hebben veel ervaring met het ontwerpen van vergelijkbare unieke villa’s. Het maatwerk vraagt om een intensief proces van overleg. Je moet je kunnen verplaatsen in de opdrachtgever. Dat wij dit goed kunnen blijkt wel uit het feit dat wij met meerdere opdrachtgevers nog steeds een goed contact hebben. We ontwerpen soms voor meerdere generaties uit één familie. Dat komt denk ik ook door onze open houding. We hebben geen vooropgelegde stijl maar luisteren naar de wensen van de opdrachtgever. Een tweede reden dat we als bureau goed bij het plan passen is het feit dat we een aantal huizen ontworpen hebben in een vergelijkbare context van bomen, bos, groen en een chique woonomgeving.”

Trots

“Wanneer het plan gerealiseerd is zou je een heel rustige wijk moeten zien waarbij de balans tussen het bos en de villa’s perfect is. Het geheel oogt luchtig en stijlvol. Het totaal van landschap en woningen is vanzelfsprekend en natuurlijk. Je vergeet het wel eens te zeggen maar je mag er best trots op zijn als je langs door jou ontworpen woningen rijdt. Dat doe ik ook regelmatig. Maar wat mij het meeste voldoening geeft? Te zien dat de mensen die er wonen tevreden zijn met hun woning. En dat jij daaraan jouw steentje hebt kunnen bijdragen. Dat was tenslotte ooit mijn reden om architect te worden.”