22 kavels in Zeeland

De Tuyn van Zeeland

In de zeventiende eeuw stond Walcheren bekend als ‘de Tuyn van Zeeland’. Dit was grotendeels te danken aan het grote aantal landgoederen en buitenplaatsen die op het eiland te vinden waren.

 

In deze hoogtijdagen kon Der Boede met onder andere Westhove en Ter Hooghe worden gerekend tot de meest vooraanstaande buitenplaatsen van Walcheren. Van de vele buitenplaatsen zijn er slechts enkele bewaard gebleven, waaronder Buitenplaats Der Boede. Dit imposante landgoed met monumentaal huis is gelegen op een rustieke, groene plek net buiten het dorpje Koudekerke.

 

Eeuwenoude historie

De eerste vermelding van de naam ‘Der Boede’ dateert van 1188. In 1745 werd het oorspronkelijke slot ‘Der Boede’ door een brand volledig verwoest. Eigenaar Jacob van der Mandere (1707-1775) gaf kort na de brand opdracht aan de Antwerpse architect en steenhouwer Johan Pieter van Baurscheit om een nieuwe heerlijkheid te bouwen. Jacob was destijds burgemeester van Vlissingen en Johan Pieter architect van het nieuwe stadhuis van Vlissingen (Van Dishoeckhuis). De twee gebouwen vertoonden veel overeenkomsten, al was Der Boede bescheidener van omvang. Het huidige Huis Der Boede werd in 1752 opgeleverd. Het huis is een prachtig voorbeeld van een voornaam 18e-eeuws blokvormig buitenhuis. Het is gedecoreerd in de ingetogen Régance stijl (bron: koudekerke.info).